Blog

Huizen worden (eventjes) goedkoper, maar lang kunnen we daar niet van genieten

N u horen we nog overal het geluid van heipalen, boor- en zaagmachines, maar volgend jaar krijgt ook de bouwsector harde klappen door de coronacrisis. Voor consumenten die een huis willen kopen is dat tijdelijk goed nieuws. Op lange termijn neemt de woningschaarste echter alleen maar toe en zullen ook de prijzen stijgen.

De bouw van woningen valt volgend jaar stil, denkt Madeline Buijs, senior sectoreconoom Bouw en Vastgoed van ABN Amro dat een sectoranalyse over de bouw publiceert. We kopen namelijk geen woning als we onzeker zijn over onze financiële situatie.

“Het consumentenvertrouwen is van 3 naar -38 gezakt als het gaat om de vraag of consumenten grote uitgiftes willen doen. Dat zal een effect hebben op de huizenprijzen, waardoor projectontwikkelaars minder zin hebben om woningen te bouwen.”

Idealiter staat de bouw van woningen helemaal los van conjunctuureffecten. De bevolking groeit hard. Je moet altijd blijven bouwen, ook bij een crisis. Maar projectontwikkelaars hebben natuurlijk een winstoogmerk, dus wachten dan liever even.”

– Buijs

Volgend jaar lagere vraagprijzen woningmarkt

Dat zie je nu nog niet terug in de vraagprijzen. Er worden nog altijd gigantische bedragen voor woningen neergelegd en ook steeds meer rijtjeshuizen zijn meer dan 1 miljoen euro waard.

Een daling van het consumentenvertrouwen loopt altijd maanden voor op een daling van de huizenprijzen, stelt Buijs. Dat komt ook omdat de overheid met allerlei maatregelen zoals de NOW mensen aan het werk probeert te houden.

“Bij de vorige crisis was het dieptepunt op de woningmarkt zelfs pas na 58 maanden bereikt. Er zijn nog genoeg mensen op zoek naar een woning, dus de prijzen dalen niet meteen. Dat gebeurt pas als als een crisis langer aanhoudt en we het in onze portemonnee terugzien.”

Daling van huizenprijzen verwacht
ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar wel zullen dalen. Dat is goed nieuws voor de kopende consument, maar alleen op korte termijn. Als projectontwikkelaars namelijk doordat de winsten dalen tijdelijk geen of minder huizen bouwen, zal op lange termijn het woningtekort verder oplopen met (opnieuw) hoge prijzen als gevolg. En de nieuwbouw van woningen liep al terug door de PFAS en stikstofcrisis.

Idealiter staat de bouw van woningen helemaal los van conjunctuureffecten, zegt Buijs. “De bevolking groeit hard. Je moet altijd blijven bouwen, ook bij een crisis. Maar projectontwikkelaars hebben natuurlijk een winstoogmerk, dus wachten dan liever even.”

Felix Dijkmans

Author

Felix Dijkmans

Leave a comment

Call Now ButtonBel mij meer info en offerte